Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Chleb pszenny razowy na zakwasie

Zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego, 150 g m±ki pszennej razowej, 300 g wody

Składniki na zaczyn wymieszać, odstawić na 12-24 godziny.

Składniki na chleb: 320 g zaczynu przygotowanego wcze¶niej, 100 g wody, 250 g m±ki pszennej razowej, 100 g m±ki pszennej, 40 g m±ki żytniej, 12 g soli, 3 łyżki zarodków pszennych

Wszystkie składniki wymieszać dobrze. Można użyć do tego miksera z końcówkami w kształcie ¶widerków lub wymieszać łyżk±. Ciasto nie będzie całkiem zwarte (moje takie nie było). Odstawić ciasto chlebowe na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć je do wyłożonej papierem blaszki, posypać z wierzchu m±k±, odstawić na około 60 minut do ponownego wyrastania. Przykryć foremkę foli± aluminiow± (tak, by nie dotykała chleba) i razem z ni± włożyć foremkę do pieca. Wyro¶nięty chleb piec w 215 st. C z termoobiegiem około godziny.

¬ródło: http://sosweetsospicy.blogspot.com/2012/10/chleb-pszenny-razowy-na-zakwasie-zytnim.html

wtorek, 11 czerwca 2013, nenyanan
Tagi: zaczyn

Polecane wpisy